fbpx Skip to content

Sådan får du bedre Wi-Fi signal i dit hus eller lejlighed

Med et stigende behov for adgang til stabilt og hurtigt internet på alle husstandens computere, smartphones, lydsystemer, mediesystemer og øvrige internetforbundne enheder, opdager de fleste, at der ofte er afkroge eller dele af deres hjem, hvor Wi-Fi signalet halter. Går man en tur i den nærmeste elektronikbutik eller laver en hurtig søgning på internettet, vil der være mange forskellige muligheder at vælge imellem. I det følgende vil vi gennemgå dine muligheder samt fordele og ulemper herved.

Mesh

Mesh er en trådløs teknologi, der bygger på opsætning af trådløse adgangspunkter og forbedring af Wi-Fi signal ved hjælp af triangulering. Jo flere mesh punkter og jo tættere de sidder, jo bedre signal. Der er som udgangspunkt ikke de store udfordringer ved mesh, da systemet blot skal forbindes til routeren, og derefter opsættes et mesh adgangspunkt ad gangen.

Der findes flere forskellige producenter af mesh udstyr. Google Wi-Fi og Amplifi anvender mesh teknologi og kan også kombineres med netværkskabler, hvis huset har netværkskabler installeret. På den måde kan man kombinere fordelene ved mesh og netværkskabler.

Alene kan mesh både være godt og skidt. Det afhænger først og fremmest af antallet af mesh enheder, afstand og husets beskaffenhed. Materialer i væggene, især i nyere byggerier, skærmer ofte meget mere end i ældre byggerier.

Fordele ved mesh:

 • Det er nemt at opsætte
 • Kræver ikke netværkskabler
 • Kan let skjules
 • Forholdsvis billigt at komme i gang med

Ulemper ved mesh:

 • Trådløs forstærkning af Wi-Fi signal vil altid have kvalitetstab
 • Kræver mange enheder og kan dermed blive dyrt i forhold til udbytte og pris.

Access Point

Et access point er en trådløs forlængelse af dit netværk. Et access point skal forbindes til din router med et netværkskabel og kræver derfor, at dit hus er udstyret med netværkskabler og netværksstik fra et centralt sted og ud i alle eller flere rum i hele huset. Skal du bygge nyt hus eller totalrenovere, er det en no-brainer at få installeret netværkskabler i hele huset. Det er lige så essentielt for din bolig, som infrastruktur til biler er for vores samfund, og det vil være et fjollet sted at spare, når elektrikeren alligevel er i gang.

Der findes mange forskellige løsninger på markedet. Man kan gå med en fuld samlet løsning, hvor der både installeres en ny router og tilhørende access points, som kan styres centralt, eller man kan anvende standalone access points, der kan forlænge dit eksisterende netværk. Konfiguration af standalone access points sker typisk i en app på din smartphone eller via et webinterface på en computer. Et standalone access point er en nem, stabil og billig løsning, hvis du har netværkskabler installeret i din bolig.

Fordele ved access point:

 • Den mest stabile Wi-Fi løsning
 • Kan udbygges
 • Kan styres centralt
 • Giver den højeste Wi-Fi hastighed

Ulemper ved access point:

 • Kræver installation af netværkskabler
 • Kan være kompliceret at konfigurere
 • Kan være dyrt

Wi-Fi Forstærker

En Wi-Fi forstærker (Wi-Fi extender / Wi-Fi repeater) anvender trådløst signal. En Wi-Fi forstærker forbindes trådløst til den eksisterende routers Wi-Fi. Herefter genererer Wi-Fi forstærkeren et nyt Wi-Fi netværk. Signalstyrken vil være høj, men hastigheden vil være betydeligt nedsat. Det skyldes, at der vil være et kvalitetstab mellem routerens Wi-Fi og Wi-Fi-forstærkeren. Jo længere væk Wi-Fi forstærkeren er fra routeren, og jo flere forhindringer der er imellem, jo større kvalitetstab og dermed lavere hastighed. Wi-Fi forstærkeren er en billig og nem mulighed, men den bør absolut kun være en sidste udvej eller midlertidig løsning.

Fordele ved Wi-Fi forstærker:

 • Billigt og nemt

Ulemper ved Wi-Fi forstærker:

 • Ustabilt
 • Stort kvalitetstab

Ethernet over Power

Teknologien Ethernet over Power (EoP) anvender dine stikkontakter og elinstallation til at sende data rundt i boligen. En hovedenhed placeres i en stikkontakt og tilsluttes routeren med et netværkskabel. Herefter placeres EoP enheder i øvrige rum. EoP enhederne fås både med og uden Wi-Fi. Båndbredden er forholdsvis begrænset af elinstallationens beskaffenhed, men løsningen er typisk ganske stabil og absolut bedre end Wi-Fi forstærker, hvor den er mulig at installere. Da EoP enheder kobles på elinstallationen, er der risiko for, at andre kan tilgå netværket fra udendørs stikkontakter og lignende.

Fordele ved Ethernet over Power:

 • Stabil
 • Fornuftig hastighed
 • God dækning hvor der ikke er netværkskabler, og vanskeligt at nå med mesh eller access point.
 • Billigt

Ulemper ved Ethernet over Power:

 • Kompliceret konfiguration
 • Afhængigt af boligens elinstallation
 • Potentielle sikkerhedsrisici

Det skal du være opmærksom på ved konfiguration

Fælles for alle fire løsninger er, at man skal være opmærksom på, at de enkelte teknologier kan forstyrre, begrænse eller blokere for udstyr som eksempelvis Sonos, Google Chromecast og Apple AirPlay. Det er derfor vigtigt, at de trådløse netværksindstillinger opsættes korrekt på de valgte løsninger, og at din router også konfigureres korrekt, da den mindste fejl kan forårsage, at dit Wi-Fi og dine trådløse enheder ikke kan kommunikere. Netværk er generelt et meget komplekst felt, hvorfor du nemt kan sætte flueben det forkerte sted.

Skal vi hjælpe med at forbedre dit trådløse netværk?

Er du træt af dårlig Wi-Fi dækning og udfald midt i vigtige Teams møder, så tøv ikke med at kontakte os. Vi foretager en grundig gennemgang af din bolig og muligheder, så du får den løsning, der passer til dig både hvad angår pris og kvalitet.

Vi har mange års erfaring med ovenstående løsninger fra mange forskellige producenter. Har du allerede købt udstyr og forsøgt at opsætte det uden held, hjælper vi selvfølgelig også med at få dit eksisterende udstyr konfigureret eller udbygget. Vi glæder os til at hjælpe dig med at få bedre trådløst netværk.

Malthe har 6 års erfaring med salg, konfiguration og reparation af it-udstyr. Malthe har en it-support uddannelse fra TEC Ballerup og arbejder til dagligt med service, support og reparation af it-udstyr og it-systemer.