fbpx Skip to content

Hvorfor vil din computer ikke tænde, og hvad kan du gøre?

Vi har alle været der – du trykker på tænd-knappen på din computer, men intet sker. Dette kan være både frustrerende og skræmmende, især hvis du er afhængig af din computer til dagligdagsopgaver. Men fortvivl ikke! Der kan være flere forskellige årsager til, at din computer ikke vil tænde, og heldigvis er mange af disse problemer mulige at løse.

Her er nogle af de mest almindelige årsager til, at en computer ikke vil tænde, samt nogle trin du kan tage for at løse problemet:

BIOS/CMOS fejl

Moderne computere er udstyret med avancerede strømstyringsfunktioner der sikre lang batterilevetid og og optimalt strømforbrug. Disse funktioner styres af operativsystemet og computerens indbyggede kontrolenhed også kaldet BIOS eller CMOS. Ved aktivering af dvale, slumre eller nedlukning af computeren kan der ske fejl eller afbrydelser som gør, at computeren fryser fast i en af ovenstående procedurer. Det kan eksempelvis være at låget lukkes for hurtig når computeren er sat lukke eller at låget lukkes og åbnes for for hurtig når computeren er på vej i slumre. Det kan også ske under en opdatering der kræver genstart af computer, at systemet fryser fast på pga. at en af ovenstående procedurer initieres under opdateringen.

Løsning: Hold powerknappen inde i minimum 10 sekunder så computeren slukkes helt. Det kan variere fra model til model hvor længe powerknappen skal holdes inde for at afbryde strømmen. Se i videoen nedenfor, hvordan du afbryder strømmen fuldstændig på din computer.

Se video der viser og beskriver hvordan du får liv en computer der ikke vil tænde

Strømforsyning

En af de mest almindelige årsager til, at en computer ikke tænder, er et problem med strømforsyningen. Dette kan være så simpelt som et løst strømkabel, en defekt strømforsyning eller et problem med selve stikkontakten.

Løsning: Tjek først, at alle kabler er ordentligt tilsluttet, og at stikkontakten fungerer. Prøv eventuelt at tilslutte en anden enhed til samme stikkontakt for at se, om den får strøm. Hvis alt ser normalt ud, men computeren stadig ikke tænder, kan det være nødvendigt at få strømforsyningen kontrolleret og eventuelt udskiftet. Her kan du læse mere om dine muligheder for computer reparation hos Furesø Data.

Dårligt batteri

Hvis du har en bærbar computer, der ikke vil tænde, kan det være et problem med batteriet. Batteriet kan være helt afladet, eller det kan være defekt og ude af stand til at holde en opladning.

Løsning: Prøv at tilslutte opladeren og lad den være tilsluttet i mindst 15-20 minutter, og prøv derefter at tænde computeren igen. Hvis dette ikke hjælper, kan det være nødvendigt at få batteriet tjekket i vores it-servicecenter. Her kan du læse mere om dine muligheder for computer reparation hos Furesø Data.

Hardwarefejl

En anden almindelig årsag til, at en computer ikke tænder, er en hardwarefejl. Dette kan være et problem med harddisken, bundkortet, RAM, eller andre interne komponenter.

Løsning: Dette er en lidt mere kompleks situation, og det kan være svært at diagnosticere uden den rette viden og værktøjer. I dette tilfælde er det bedste at tage din computer til vores it-servicecenter, hvor vores professionelle teknikere kan diagnosticere og løse problemet.

Software- eller operativsystemfejl

Nogle gange kan en computer nægte at starte op på grund af en fejl i softwaren eller operativsystemet. Dette kan ske, hvis der er sket en fejl under en opdatering, eller hvis et vigtigt systemfil er blevet beskadiget.

Løsning: Dette kan ofte løses ved at starte computeren i sikker tilstand eller ved at udføre en systemgendannelse. Hvis du ikke er komfortabel med at gøre dette selv, kan vi hos Furesø Data hjælpe med at gendanne systemet eller geninstallere operativsystemet for dig.

Se video der beskriver hvordan du udfører systemgendannelse i Windows 11 på din computer

Overophedning

Overophedning kan forårsage alvorlig skade på din computers interne komponenter og kan i nogle tilfælde forhindre computeren i at tænde. Dette kan skyldes defekte blæsere, blokerede luftkanaler eller for meget støv indeni computeren.

Løsning: Hvis du mistænker, at overophedning kan være problemet, bør du tage din computer til Furesø Data it-servicecenter. Her kan vores dygtige teknikere rengøre computerens interne komponenter og udskifte eventuelle defekte blæsere for at sikre en ordentlig køling.

Hvis du har forsøgt disse løsninger, og din computer stadig ikke vil tænde, er det tid til at søge professionel hjælp. Hos Furesø Data har vi de nødvendige værktøjer og viden til at diagnosticere og løse problemet. Selvom det kan være frustrerende, når din computer ikke vil tænde, er det vigtigt at huske, at de fleste problemer kan løses med lidt tid og tålmodighed.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en systemgendannelse i Windows?

Systemgendannelse er en funktion i Windows, der kan gendanne alle systemfiler til et tidligere stadie hvor computeren virkede. Systemgendannelse sletter ikke personlige filer, men programmer og driver der ikke var installeret ved systemgendannelsens oprettelse bliver slettet. Windows lave systemgendannelsespunkt ved opdateringer og man kan også selv initiere oprettelse af et systemgendannelsespunkt.

Hvad er en systemfil?

En systemfil er en nødvendig fil i computerens operativsystem, der anvendes til at afvikle en eller flere funktioner i systemet. Hvis en systemfil bliver beskadiget eller slettet kan det resultere i fejl på computeren.

Hvad koster det at reparere en computer?

Afhængig af fejlens kompleksitet koster det typisk mellem 1000-3000 kr. for de mest almindelig computer reparationer. Udskiftning af et batteri kan ligge fra omkring 1000 kr. hvorimod udskiftning af en skærm kan koste 3000 kr.

Hvad er en strømforsyning?

En strømforsyning omformer strømmen fra 230V nettet i din stikkontakt til den mængde volt, ampere og watt som din computer har brug for. På en stationær computer er strømforsyningen oftest monteret inde i computerens kabinet. 230V stikket tilsluttes typisk på bagsiden af computeren, direkte i strømforsyningen som er synlig og tilgængelig udefra. Visse stationære computere leveres med en ekstern strømadapter (strømforsyning) ligesom man kender det fra bærbare computere.

På en bærbar computer er det vi også kender som opladeren computerens strømforsyning. Strømforsyningen sørger for at konvertere 230V til den strøm som computeren har brug for. Computeren har en indbygget strømstyringschip der kan styre om computeren skal oplade batteriet eller bare køre på strøm fra strømforsyningen.

Hvad er et batteri?

Et batteri lagre kemisk energi og kan omdanne den kemiske energi til elektrisk energi ved hjælp en kemisk reaktion. Batteriet typisk opbygget af flere celler hvor hver celle består tre primære komponenter: en positiv elektrode (katode), en negativ elektrode (anode) og en elektrolyt, som giver ioner mulighed for at bevæge sig mellem elektroderne.

Batteriet i en bærbar computer består typisk af flere celler og vi ser typisk antallet af celler angivet i computerens specifikationer. Som fortalt består batteriet af kemiske forbindelse som ved forkert behandling kan udløse en farlig reaktion. Det er derfor vigtigt at have respekt for faren ved eksempelvis batterier der udvider sig.

Det ses ofte på batterier til bærbare computere at batteriet udvider sig som tegn på en fejl i batteriet. Typisk vil bunden eller toppen af computeren få en bule. Her er vigtigt straks at skiftet batteriet da det kan eksplodere og bryde i kraftig brand.

Hvad er et operativsystem?

Et operativsystem er nødvendigt for at du kan anvende din computer. Uden operativsystemet får computeren ingen instrukser, funktioner eller programmer. Windows, MacOS og Linux er de 3 mest kendte operativsystemer. Operativsystemer gør det muligt at bygge funktioner og programmer ind i computeren ligesom det gør det muligt at afvikle applikationer og spil. Operativsystemer sikrer at programmer og spil kan afvikles på computerens hardware. Det gøres blandt andet ved hjælp af drivere som udbydes i samarbejde med hardware/chip producent og computer producent.

Det vigtigt at anvende det nyste operativsystem og opdatering for, at kunne garantere sikkerhed og driftsstabilitet.

Hvad er systemgendannelse?

Systemgendannelse laver et øjebliksbillede af din computers indstillinger, så du har mulighed for at fortryde ændringer og opdateringer der af den ene eller anden årsag fortrydes eller forårsager fejl samt nedbrud. Det kan eksempelvis være en Windows opdatering der medfører at din computer laver fejl eller i værste fald ikke vil boote ind i Windows.

Når du anvender Windows Update til at opdatere din computer opretter systemet automatisk et systemgendannelsespunkt. Det betyder at du ved fejl efter opdateringer nemt kan gendanne dit system til sidst kendte funktionsdygtige stadie.

Jonas Boutrup har over 15 års erfaring inden for it-branchen samt en kandidatgrad fra Copenhagen Business School i it-management and business economics (Cand.merc.it.). Til hverdag driver han Furesø Data. Jonas har stor erfaring med digitalisering af forretningsprocesser. Derudover arbejder han med fokus på at identificere og hjælpe virksomheder med øget udnyttelse af it-udstyr og it-systemer.