fbpx Skip to content

Sort skærm på computer – Sådan kommer du videre!

Er din computer gået i sort? Intet er mere frustrerende end en computer der ikke tænder. Du trykker på tænd/sluk knappen og skærmen på computeren forbliver bare sort. Det kan både ske på bærbare, laptops, PC, Mac, Gamer PC, business computere osv. Men uanset hvad er det super frustrerende når ens vigtigste værktøj eller underholdningsredskab pludselig stopper med at virke.

Årsager til sort skærm

Det kan være mange årsager til at skærmen på din bærbare computer er sort. I det følgende vil jeg gennemgå en række forskellige scenarier, symptomer og senere hen løsninger.

  • Defekt på bundkort eller øvrige vitale komponenter.
  • Computerens er frosset i dvale og kan ikke starte igen når du rykker mus, trykker på tastatur eller tænd/sluk (power) knappen.
  • Fejl på skærm
  • Fejl på RAM
  • Fejl på batteri
  • Fejl på oplader (strømforsyning)
  • Fejl på oplader stik i computer
  • Fejl i CMOS (BIOS) opdatering

Vejledning til og løsninger på sort skærm

Er din computer gået i sort kan du i det følgende finde vejledning til og løsning på hvad du kan gøre hvis uheldet er ude!

Defekt på bundkort eller øvrige vitale komponenter

Er bundkort eller øvrige vitale komponenter defekte, anbefaler vi at du kontakter os for at få et tilbud på reparation af bundkort.

Hvordan finder jeg ud af om mit bundkort er defekt?

Tilslut din computer til strømforsyningen og hold tænd/sluk knappen nede i 10 sekunder. Tryk herefter på tænd/sluk knappen igen. Hvis der ikke sker noget skal lægge mærke til om computerens blæsere tænder, eller om en eller flere dioder blinker. Computeren vil typisk signalere fejl på bundkortet med dioder i tastaturet eller omkring opladeren. Det vil den gøre ved at blinke en bestemt rytme, som kan aflæses på producentens hjemmeside. I visse tilfælde kan bundkort fejlen være så omfattende at den indbyggede fejldiagnosticeringsindikator ikke fungerer. Er det tilfældet at ikke en eneste diode, blæser eller skærm tænde kan det enten være som følge af komponentfejl på bundkortet eller problemer med strømstyring, herunder strømforsyning, batteri eller strømstik. Spring videre til de pågældende afsnit for at blive klogere herpå.

Computerens er frosset i dvale og kan ikke starte igen når du rykker mus, trykker på tastatur eller tænd/sluk (power) knappen

Hvis din computer ikke vil tænde kan du finde frem til om årsagen er at den er frosset fast i dvaletilstand ved at kigge efter følgende symptomer. Mange computermodeller anvender et bestemt rytme i dioden omkring tænd/sluk knappen for at indikere at computeren er i dvale. Det kan være et langsomt pulserende, eller blinkende lys. Hvis computeren er i dvale og ikke reagerer på at du trykker på tastatur, tænd/sluk knap eller mus er der en stor sandsynlighed for at den er frosset i dvale.

Sådan tænder du computeren igen efter, at den er frosset i dvale

For at få computeren tændt igen, skal du holde tænd/sluk knappen nede i 10 sekunder. Vent herefter 10 sekunder og tryk så på tænd/sluk knappen igen. Herefter tænder din computer igen, hvis der var tale om at den var frosset i dvaletilstand.

Hvad nu hvis Windows er blevet beskadiget?

Der er en lille risiko for at Windows registrere at computeren ikke blev lukket korrekt ned. Systemet vil i dette tilfælde udføre en kort reparation af systemet hvorefter computeren tænder normalt. I meget få tilfælde kan du risikere at en eller flere systemfiler er beskadiget og at systemet ikke vil starte. I et sådant tilfælde kan du forsøge at udføre en startreparation. Læs mere i denne artikel omkring hvordan du kan udføre en systemgendannelse.

Fejl på skærm

Hvis din computer ikke tænder (gælder både stationær, bærbar, laptop og notebook) vil et meget sandsynligt symptom være at du kan høre blæsere og harddisk starte op og se at diode på computeren tænder, men at der ikke kommer noget billede på skærmen.

Sådan løser du fejl på din computers skærm

Er dette tilfældet er det meget sandsynligt at der er fejl på skærmen. På en bærbar computer er der ikke meget andet at gøre end at sende computeren til reparation, men har du en stationær computer kan du forsøge en anden skærm, et andet kabel, tage stik ind og ud eller forsøge med et andet display stik på

Jonas Boutrup har over 15 års erfaring inden for it-branchen samt en kandidatgrad fra Copenhagen Business School i it-management and business economics (Cand.merc.it.). Til hverdag driver han Furesø Data. Jonas har stor erfaring med digitalisering af forretningsprocesser. Derudover arbejder han med fokus på at identificere og hjælpe virksomheder med øget udnyttelse af it-udstyr og it-systemer.